Czasem nagle bierze mnie ochota na coś słodkiego... zwłaszcza gdy pomyślę, że następny dzień mam spędzić w książkach.
Zrobiłam dziś muffiny z przepisu Magdy Gessler:
300 g mąki125 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki skórki otartej z cytryny
1 torebka cukru waniliowego
200 ml kefiru
2 jaja
110 g masła
W jednej misce wymieszałam suche produkty: mąkę, cukier, proszek, sól i skórkę z cytryny.
W drugiej połączyłam jaja, kefir i roztopione masło.
Następnie wlałam "mokre" produkty do suchych i wymieszałam byle jak widelcem - dokładnie wymieszane ciasto powoduje, że muffiny są twarde i zbite.
Piekłam w temperaturze 200* z termoobiegiem przez 20 minut.
Wg Magdy Gessler powinny być podawane z kleksem bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz