poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tarta z rabarbarem

Po raz kolejny uprzedzam, że nie mam aparatu... ale tym razem przepis na tartę z rabarbarem :) jak tylko wróci mój aparat do domu wstawię tu przepis na torcik bostoński i sernika Magdy Krupskiej (pyszny włosi sernik z owocami). Wracam do tarty :) Lubię je robić dlatego, że są szybkie, łatwe, efektowne a przede wszystkim smaczne.

Spód najlepiej zrobić wcześniej, acz nie ma takiej konieczności.

Na ciasto potrzeba:

250 g mąki
120 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Zagniatam wszystkie składniki i wykładam na formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Następnie kroję rabarbar (lub inne owoce, za którymi przepadam).


Na wierzch przygotowuję budyń:

500 ml śmietanki kremówki
80 g cukru pudru
porcja cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 nasionka z jednej laski wanilii wyskrobane po zagotowaniu śmietanki)
3 żółtka
łyżka masła
2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Ucieram cukier z żółtkami, resztę składników zagotowuję w rondelku, a później dolewam do masy z jajek i cukru (czyli koglu moglu :P ). Tą miksturą zalewam rabarbar i wstawiam tartę do piekarnia rozgrzanego do 180* na 45 minut.


i wersja jesienna ze śliwkami (rabarbarowa wygląda równie apetycznie, niestety zdjęcia tego nie oddają):




1 komentarz:

  1. Tarta pycha. Zosia (2,5) co prawda wydłubała rabarbar :))) ale reszta jej smakowała. Obecnie jest to ulubione ciasto Michała (5).

    OdpowiedzUsuń