Spód najlepiej zrobić wcześniej, acz nie ma takiej konieczności.
Na ciasto potrzeba:
250 g mąki
120 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Zagniatam wszystkie składniki i wykładam na formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Następnie kroję rabarbar (lub inne owoce, za którymi przepadam).
Na wierzch przygotowuję budyń:
500 ml śmietanki kremówki
80 g cukru pudru
porcja cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 nasionka z jednej laski wanilii wyskrobane po zagotowaniu śmietanki)
3 żółtka
łyżka masła
2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Ucieram cukier z żółtkami, resztę składników zagotowuję w rondelku, a później dolewam do masy z jajek i cukru (czyli koglu moglu :P ). Tą miksturą zalewam rabarbar i wstawiam tartę do piekarnia rozgrzanego do 180* na 45 minut.
i wersja jesienna ze śliwkami (rabarbarowa wygląda równie apetycznie, niestety zdjęcia tego nie oddają):
Tarta pycha. Zosia (2,5) co prawda wydłubała rabarbar :))) ale reszta jej smakowała. Obecnie jest to ulubione ciasto Michała (5).
OdpowiedzUsuń