Na spód:
180 g herbatników100 g masła
Masło rozpuściłam, a herbatniki pokruszyłam. Połączyłam je w blenderze na jednolitą masę przypominającą mokry piasek i wyłożyłam nią dno tortownicy, odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Na masę serową:
250 g ricotty
500 g mascarpone
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka mąki
3 jajka
125 g cukru
Cukier, żółtka i skórkę z cytryny utarłam na białą masę. Powoli dodawałam serki i mąkę. Białka ubiłam na sztywną masę i delikatnie wmieszałam do masy jajeczno-serowej. Tak przygotowaną masę wylewam na wcześniej przygotowany spód i piekę 45 minut w 180*. Sernik ten wychodzi niski, opada, nie ma się czym przejmować, gdyż...
Do przystrojenia:
500 g owoców, świeżych lub mrożonych (moim zdaniem najlepsze są maliny, ponieważ swoim kwaśnym smakiem dodają charakteru słodkiemu serowi)cukier puder (ewentualnie)
Witam.
OdpowiedzUsuńPrzepis na sernik jest właśnie taki jaki szukałem. Luksusowy w swojej prostocie. Ciasto wyszło super, moja Żona była przekonana, że kupiłam je w ciastkarni. Na szczęście miałem paragon i po kawce i ciasteczku pokazałem go mojej Pani. Proszę o więcej takich przepisów. Może nie będę częstym gościem na stronie ( nie przepadam za pracami w kuchni :) ) ale chętnie jeszcze coś wypróbuję. A może znasz przepis na PANNA COTTĘ taką prawdziwą nie z torebki. Ten który ja znam nie jest najlepszy deser jest zbyt "twardy".
Wojtek.
Wojtku... Panna cotta to pierwszy deser jaki zrobiłam bez nadzoru moich rodziców - mój przepis jest łatwy, a deser wychodzi lekki, trzęsący się na talerzu. Muszę przyznać, że gdy zobaczyłam reklamę z panna cottą z paczki byłam wściekła - obawiam się, że gdy następnym razem podam ją moim koleżankom nie będą mi chciały wierzyć, że nie jest z paczki. Z resztą... ja nie uznaję niczego z paczki! Obiecuję, że zamieszczę mój sprawdzony przepis :)
UsuńPozdrawiam :)
Zrobiłam, wyłączyłam 15min wcześniej piekarnik, wystudził się i sernik mi nie opadł, był pyszny :)
OdpowiedzUsuń