niedziela, 8 lipca 2012

Zebra (z małym zakalcem)

Czasem wychodzi, czasem nie wychodzi...

Potrzebne będzie:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
2 łyżeczki kakao
ulubiony aromat
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja i cukier ubiłam, potem dodałam olej, wodę, 2,5 szklanki mąki, proszek i aromat. Podzieliłam ciasto na dwie części - do jednej dodałam 0,5 szklanki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Następnie wykładałam na środek tortownicy 23 cm na zmianę po jednej łyżce białej i ciemnej masy, tak aby ciasto rozpływając się tworzyło zebrę. Uwaga! Część czekoladowa powoduje robienie się zakalca, więc może być jej trochę mniej - w przeciwieństwie do tego, co widać na zdjęciach :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz