Ciasto - bomba kaloryczna, ilość czekolady i masła jaka się w nim znajduje jest przerażająca, ale uwierzcie mi - gdybym miała zgrzeszyć będąc na diecie to tylko to ciasto byłoby w stanie mnie do tego nakłonić.
Przepis na dwie małe formy do keksa.
Oto lista składników koniecznych by odpłynąć w aksamitną, czekoladową podróż do świata rozkoszy podniebiennych:
450 g gorzkiej czekolady280 g masła
6 jaj
6 łyżek miodu
420 g cukru pudru
70 g wiórków kokosowych
280 g mąki
Glazura:
200 g gorzkiej czekolady70 g masła
Posiekaną czekoladę i masło rozpuściłam w kąpieli wodnej. Następnie dodałam jaja i miód, wmieszałam cukier i wiórki kokosowe, a na koniec dodałam mąkę. Ciasto przelałam i piekłam 35 minut w 180*. Można dodać ewentualnie 10 minut, ale nie więcej! Nie bójcie się tego, że wygląda na surowe, gdyż w tym cieście chodzi o to by brzegi się zapiekły, a środek był gęstą, czasem lekko ciągnącą się masą. Jak wystygnie pokryj je glazurą i gotowe! Podawać je należy pokrojone w cienkie kawałki, można na ciepło no i koniecznie z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Zrobiłam Fudge cake wg Twojego przepisu, z lodami pychotka
OdpowiedzUsuń