Uprzedzona, że Mamie zawsze wychodzi zakalec podjęłam wyzwanie i postanowiłam go upiec.
Składniki:
3 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki Kasi
2 łyżki dżemu
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2 łyżki maślanki
Jaja, cukier i Kasię utarłam mikserem. Później dodałam maślankę i kakao, wmieszałam sodę i mąkę. Piekłam w tortownicy 23 cm w temperaturze 180* przez około 45 minut. Wyszedł pyszny. Polecam pokryć go kakaową glazurą.
PS. Ja dodałam dżemu agrestowego :)
Zawsze jak robiłam to ciasto wychodził mi zakalec, ale moja Mama poprosiła mnie o Twój przepis i ciasto wyszło pięknie. Całą rodzinką wpałaszowaliśmy Murzynka. Następnym razem spróbuję osobiście go zrobić.
OdpowiedzUsuńK.