Przepis na dwie foremki keksówki.
Składniki na ciasto:
12 łyżek oleju6 jaj
12 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta do ciemnej części ciasta
2 łyżki kakao
Olej, żółtka, wodę i cukier ubiłam mikserem, dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Ubiłam pianę z białek i dodałam do masy. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam 2 łyżki kakao i szczyptę proszku. Przelałam masy do form i piekłam 45 minut w temperaturze 180*.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka1 budyń śmietankowy
1 olejek pomarańczowy
1 kostka masła
0,75 szklanki cukru
Ugotowałam budyń, a kiedy wystygł utarłam go z cukrem, masłem i olejkiem na pulchną masę.
Składniki na polewę:
0,5 kostki Kasi4 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao
Wszystkie składniki rozpuściłam w rondelku cały czas mieszając.
Ciasto pokroiłam na równą ilość kawałków, przekładałam cienko kremem, wszelkie nierówności wypełniłam również kremem, na koniec polałam zimną polewą i schłodziłam w lodówce. Ciasto należy kroić na ukos. Można również zrobić szachownicę: pokroić oba ciasta wzdłuż na pół, położyć na bok i jeszcze raz przekroić wzdłuż. Powinny powstać 4 długie pasy, białe doklejamy do ciemnego, na ciemne jasne, na jasne ciemne itd. Kroić normalnie.
Zrobiłam to ciasto jakiś czas temu. Całe szczęście że METROWIEC ma metr długości bo już po podwieczorku zostało tylko 50 cm ;).
OdpowiedzUsuńKasia
U nas też bardzo szybko znikał :)
Usuń