Składniki na ciasteczkowy spód:
200g ciasteczek Oreo
170g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
500g mascarpone
1 kubeczek serka homogenizowanego o smaku waniliowym
400g malin (+garść do ozdoby)
4 łyżki miodu (najlepiej lipowego)
4 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
20g żelatyny
1 kubeczek serka homogenizowanego o smaku waniliowym
400g malin (+garść do ozdoby)
4 łyżki miodu (najlepiej lipowego)
4 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
20g żelatyny
Ciasteczka wrzuć do malaksera i rozdrobnij na pył. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj - powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłóż nią dno tortownicy - najlepiej o średnicy 18/16 cm - moja była za duża i ciasto wyszło płaskie. Odstaw do lodówki
Żelatynę namocz w takiej ilości wody by tylko przykrywała jej powierzchnię. W blenderze zmiksuj maliny, miód, sok z cytryny oraz cukier puder. Dodaj mascarpone oraz serek, zmiksuj. Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku (zachowaj ostrożność by jej nie przypalić). Połącz z masą malinowo-serową. Wylej na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki aż do stężenia (ok. 4h). Podawaj przybrane świeżymi malinami i listkiem mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz