wtorek, 27 maja 2014

Dietetyczny sernik na zimno

Witajcie po długiej przerwie!

Ostatnio byłam dość mocno zabiegana - doszkalanie się w różnych dziedzinach pochłania mnóstwo czasu. Zaczęłam pracować nad moimi zdolnościami fotograficznymi i jakoś nie mogłam znaleźć czasu na bloga.

Zastanawiałam się też nad zmianą jego formuły - na dania ekspresowe, ale nie wszystko da się tak zrobić, więc pozostanie jak było. W sobotę wyjeżdżam już na stałe do Homara, gdzie postaram się pracować nad nowymi przepisami na bloga. Będą się tu też pojawiać dawne przepisy z nowymi zdjęciami. 

Tradycyjnie dziś - w dniu Mamy - przygotowałam coś na kolację oraz deser. Zacznę od przepisu na deser.


Składniki (na 8 dużych kieliszków):

900g lekkiego jogurtu bałkańskiego (lub wersji mniej dietetycznej, o lepszej konsystencji 250g mascarpone + 650g jogurtu)
1 laska wanilii
1 czubata łyżka miodu
20g żelatyny

400g świeżych lub mrożonych owoców leśnych, malin, truskawek - tych, które najbardziej lubisz
15g żelatyny
ewentualnie cukier lub miód by dosłodzić

Jogurt, miód i wydrążone nasiona wanilii zmiksuj na puszystą masę. Żelatynę namocz w takiej ilości wody by tylko przykrywała jej powierzchnię. Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku (zachowaj ostrożność by jej nie przypalić). Połącz z masą jogurtową, przelej do kieliszków i odstaw do lodówki.

Owoce zmiksuj. Żelatynę namocz w takiej ilości wody by tylko przykrywała jej powierzchnię. Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku (zachowaj ostrożność by jej nie przypalić). Połącz z owocami, delikatnie nakładaj łyżką na masę jogurtową.

Odstaw do lodówki do stężenia, podawaj przybrane kleksem jogurtu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz