Nie wiem jak Ty, ale ja jestem wierną fanką krewetek. Lubię je właściwie pod każdą postacią, ale taki ich urok, że im mniej się w okół nich robi tym są lepsze. Takie właśnie są krewetki z tego przepisu - nieprzekombinowane.
Na 3 małe porcje lub 2 duże potrzeba:
400g krewetek, najlepiej obranych (jeśli kupisz w całości, odetnij głowę, natnij grzbiet i pozbądź się czarnej "żyłki" przewodu pokarmowego)4 ząbki czosnku
1 ususzona papryczka chilli
oliwa z oliwek
sól, pieprz
koper
Obierz i pokrój w plasterki czosnek oraz posiekaj papryczkę. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych dań nie dodawaj pestek. Na patelnię wlej oliwę i nie czekaj aż się rozgrzeje - od razu wrzuć czosnek. Gdy zacznie skwierczeć możesz włożyć krewetki, posiekaną papryczkę oraz posiekany koper. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przesmażaj około 3 minut - aż krewetki zrobią się różowe, lekko zarumienią.
Podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz