niedziela, 14 października 2012

Angielski likier cytrusowy

Trzy lata temu postanowiliśmy spróbować (a właściwie Rodzice spróbowali) robienia domowych win i nalewek - z, nieskromnie mówiąc, fantastycznym efektem. Wina są naprawdę pyszne, znajomi moich Rodziców regularnie dostarczają nam puste butelki, by w zamian otrzymać pełne wina lub nalewki. Próbowaliśmy już czarnej porzeczki, malin, bananów, pomarańczy, aronii, pigwy... Czas więc podzielić się swoimi osiągnięciami z Wami! Nie bójcie się! Spróbujcie i sami przekonajcie się, że warto :)

Oto przepis na likier cytrusowy, który będzie gotowy do degustacji już za 3 miesiące:

3 pomarańcze
2 cytryny
2 limonki
2 kg cukru
1,5l wody
1l spirytusu 95%
20 goździków
1 laska wanilii
kawałek kory cynamonu

Likier robiła Mama - wyszorowała cytryny, naszpikowała goździkami, włożyła do naczynia, wlała spirytus i 500ml wody, dodała rozciętą laskę wanilii i cynamon. Tak stoi już tydzień. Za kolejne 7 dni (czyli 14 od nastawienia) należy zagotować resztę wody z cukrem.. Z syropu zebrać szumowiny, wystudzić go. Nalew zlać (pomarańcze odcisnąć, cytryny i limonki wyrzucić), połączyć z syropem. Likier przelać do butelek. Trunek pozostawić na 3 miesiące do dojrzewania.




Po tygodniu:


1 komentarz:

  1. Ja często przygotowuję nalewką na cytrynie. Ta wygląda zachęcająco więc na pewno zrobię wg przepisu

    OdpowiedzUsuń