środa, 26 listopada 2014

Chleb ryżowy bezglutenowy

Może nie jest to najszybszy przepis, ale przygotowanie nie przysporzy wam wiele trudu.

0,5 szklanki ryżu
5 szklanek wody
1 łyżka soli

Połączyłam w naczyniu żaroodpornym, przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika (180*C). Wyłączyłam piekarnik, gdy zobaczyłam "bąbelki". Pozostawiłam do wystygnięcia - powinien powstać kleik.

70g drożdży
1kg mąki - ja użyłam mąki gryczanej i ryżowej - powinny one nie być zanieczyszczone glutenem gdy na opakowaniu mają oznaczenie przekreślonego zboża.


Drożdże rozrobiłam w odrobinie letniej wody z łyżką cukru i mąki. Pozostawiłam do wyrośnięcia. Następnie dodałam oba rodzaje mąk, dokładnie wymieszałam i znów pozostawiłam do wyrośnięcia - około 30 minut.

Przed wstawieniem do pieczenia wyrobiłam ciasto ponownie i umieściłam w dwóch keksówkach wysmarowanych olejem. Piekłam w 180*C do uzyskania chrupiącej skorupki.
Tak - trochę to wszystko trwa, ale pracy jest mało, a efekt wspaniały.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz