sobota, 13 kwietnia 2013

Strudel jabłkowy z lodami waniliowymi

Co tu dużo mówić, jeden z moich ulubionych deserów... Zaraz, zaraz... przecież ja uwielbiam wszystkie desery... no oprócz gruszek w sosie waniliowym - złe wspomnienia z dzieciństwa :)


Ciasto:

300ml ciepłej wody
150ml oleju
90g cukru
120g mąki ziemniaczanej
500-700g mąki pszennej tortowej typu 450
szczypta soli
roztopione masło


Nadzienie:

1,2kg kwaśnych jabłek
zmielone biszkopty (taka ilość, która wchłonie sok z jabłek)
70g suszonej żurawiny
70g rodzynek
sok z cytryny (do smaku)
szczypta cynamonu
cukier trzcinowy (do smaku)

Do podania:

lody waniliowe/śmietankowe
bita śmietana
sos waniliowy

Do malaksera wlałam ciepłą wodę, olej, sól i cukier - mieszałam do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodałam przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciągle mieszając powoli dodawałam resztę mąki aż do uzyskania nieklejącego się, ale elastycznego ciasta. Tak wyrobione ciasto wysmarowałam olejem, włożyłam do miski wysmarowanej olejem i przykryłam folią. Pozostawiłam na godzinę w temperaturze pokojowej.






Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plastry. Dodałam wcześniej namoczone rodzynki, żurawinę oraz pokruszone biszkopty. Doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem.
 




Na blacie rozłożyłam poszewkę, oprószyłam mąką i na tym rozwałkowałam ciasto. Następnie rozciągałam je na stole - maksymalnie jak się dało. Pokropiłam roztopionym masłem, nałożyłam na boku ciasta jabłka, a następnie zwijałam z pomocą poszewki. Gotowe ciasto obficie posmarowałam masłem (mi wyszły dwa strudle). Piekłam 1h w temperaturze 220*.










Ciasto obsypałam cukrem pudrem przed podaniem, ja wybrałam lody jako dodatek. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Zamawiam zestaw z ostatniego zdjęcia, może być kosztem kolejnych fałdek ;).

    OdpowiedzUsuń