Kolejne danie krewetkowo-łososiowe. Pyszne, delikatne i lekko rozgrzewające ravioli. Łatwe w przyrządzaniu a jednocześnie efektowne.
Na około 40 pierożków potrzeba:
Ciasto:
2 szklanki mąki1 jajo
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
0,5 szklanki letniej wody
Jak każde ciasto na pierogi: mąkę przesiałam, zrobiłam w niej dołek i dodałam resztę składników. Zagniatałam aż powstało gładkie, jednolite ciasto. Przykryłam ściereczką.
Farsz:
300g fileta z łososia bałtyckiego300g krewetek, obranych
3 łyżki parmezanu
3 suszone pomidory, posiekane
ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżego drobno startego imbiru
sól, pieprz
pietruszka lub kolendra, posiekane
Łososia i krewetki posiekałam drobno i wymieszałam z pozostałymi składnikami. Ciasto podzieliłam na dwie części i obie cienko rozwałkowałam. Ułożyłam porcje farszu, wycinałam radełkiem kwadraty z drugiego kawałka ciasta i sklejałam. Wrzucałam do osolonej wrzącej wody i gotowałam około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawałam z sosem z wywaru ze skorupiaków: skorupki po krewetkach zagotowałam w małej ilości wody z łodyżkami pietruszki, małą ilość wywaru przelałam na patelnię, dodałam łyżkę masła, odrobinę śmietany kremówki, zredukowałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Można je z powodzeniem podać z samym rozpuszczonym masłem lub posypane parmezanem.
PS. Po zdjęciu z sosem ślad zaginął...
piękne pierożki zazdroszczę biesiadnikom
OdpowiedzUsuń